fbpx

Het is alweer een tijd geleden, maar ik heb zeker een aantal jaren getwijfeld over welke opleiding ik moest kiezen.

Dat komt niet omdat er niet genoeg aanbod was. Er was misschien wel TEVEEL!

Ik zag door de bomen het bos niet meer en ik kon ook niet goed zien wat het verschil was. Er zijn een aantal dingen die je kunt uitzoeken om erachter te komen, en die deel ik met jou in deze blog.

Hier vind je 5 tips voor het kiezen van de juiste yoga opleiding, yoga teacher training, of yoga bijscholing. Het gaat er niet alleen om welke stijl je wilt leren (geven), maar ook wat past bij wie je bent en wat voor leven je hebt. Zoals je wellicht weet vind ik toegankelijkheid van yoga erg belangrijk, dus ook als je minder budget hebt voor je opleiding, heb ik tips voor je in deze blog.

Yogadocenten zijn vaak van nature leergierige mensen die de kennis als het ware opzuigen als een spons! En we zijn vaak na 1 teacher training niet uitgeleerd: De meeste yogadocenten die ik ken verzamelen opleidingen, het is bijna een soort verslaving aan kennis. Dat is prachtig! Maar ook duur. Dus ik help je graag een tandje verder, zodat je de volgende keer kunt kiezen met meer beleid en kritisch kijken naar wat het is en of het bij je past.

Ben jij zelf trainer, bied je yoga opleidingen aan? Dan is dit ook heel handig voor je om te lezen! Want als je eenmaal weet op basis waarvan mensen voor je zouden kiezen, kun je hierop inspelen in je marketing. Je kunt zo niet alleen al die matjes vullen, maar de JUISTE mensen vinden die echt bij je passen, waarmee je een gouden combinatie vormt. Wellicht zelfs de docenten in spe die later in jouw studio les geven of je assistent worden voor de opleiding.

 

Voordat we beginnen… Wil je elke week dit soort video’s en tips in je inbox? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

 

Tip # 1: Weet wat je wilt leren in de yoga opleiding

Begin met het uitzoeken welke stijl je eigenlijk wilt leren of waarin je je wilt verdiepen. Is dat actieve asana beoefening, of juist ontspanning? Wil jij yogadocent worden met een traditionele inslag of wil je meer yoga instructeur worden met een sportieve inslag?

Nee, je hebt geen basis die je voor alles moet hebben. Dat is echt inmiddels achterhaald.

Als je meer actieve yoga asana (dus een snelle, fysieke vorm van yoga) wilt leren en leren onderwijzen, zoek dan naar Vinyasa of Ashtanga opleidingen. Wil je een tussenvorm, iets traditioneels, kijk je wellicht naar Hatha. Wil je echt focussen op rustgevende vormen van yoga? Zoek dan naar Yin Yoga opleidingen of Yoga Nidra (Slaapyoga) Teacher Trainings.

Wat weet je al van de stijl die je wilt beoefenen of onderwijzen? Wat zijn de dingen die je kunt leren in de opleiding? Google erop los, zoek diverse yoga opleidingen op en kijk wat het curriculum is. Wat lijkt je het meest compeet en spreek je het meest aan?

Vind je het asana deel belangrijk, of wil je juist leren over filosofie? Wil je misschien ook iets te weten komen over ondernemerschap? Veel opleidingen vullen hun programma’s aan met workshops. Ik geef zelf geregeld marketing workshops voor yogadocenten tijdens teacher trainings!

Vraag zeker ook of er bonus workshops worden aangeboden binnen de opleiding, waar je verdieping kunt vinden binnen gebieden zoals ondernemerschap, marketing of het combineren van je yoga opleiding met andere vakgebieden!

 

Tip # 2 : Weet hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan de yoga teacher training

De standaard yoga opleiding vind je meestal als 200 uur. Dat wordt aangeboden als een soort intensieve retreat form (meerdere weken fulltime), als weekend-module, of online.

Soms heb je 500 uurs opleidingen, maar dat vergt zeker veel commitment en tijdsinvestering. Aan het begin van je zoektocht kan ik me voorstellen dat dat intimiderend is!

Af en toe zie je 100 uurs opleidingen. Ook dat kan. In mijn ervaring mis je wel vaak wat essentiële delen, en is het nooit genoeg. De meeste docenten doen dan meerdere 50- 100 uur opleidingen achter elkaar.

Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet zijn 30 en 10 uur opleidingen, al zou ik zelf zeggen dat dat meer valt onder het kopje bijscholing voor reeds geschoolde yogadocenten.

Wat ik het allerbelangrijkst vind: Wil je eraan snuffelen? Of wil je absoluut lange tijd investeren? Je moet het zelf weten en je mag zelf kiezen, er is geen goed of fout.

Zelf volgde ik een 100uur vinyasa teacher training intensive (2 weken fulltime), waarna ik wel direct les kon geven – al voelde ik aan alles dat het nog maar een startpunt was. Daarna volgde een 200 uur yin yoga opleiding (in weekend modules). En 2 jaar later een accessible yoga online opleiding van 35 uur, en een hele moderne yoga opleiding (dit zou ik met geen stijl kunnen labelen!) van 300 uur online.

Voor mij was een retraite en een online formule altijd heel waardevol. Waarom? Omdat ik moeder ben van 2 kleine kinderen met een baan en allerlei verplichtingen. Tijdens mijn yin yoga opleiding werkte ik 32 uur, moest ik familie verplichtingen nakomen, gaf ik elk weekend les én zat ik 1 keer per maand een heel weekend in de teacher training. Dat was best een heftige periode. Ik geloof er daarom absoluut in dat je zo mag kiezen dat het bij je leven past – ongeacht hoe dat eruit ziet. 

Yoga is een levenslang pad en je bent sowieso nooit uitgeleerd. Maar als je op dit moment een commitment aangaat die je voor jezelf niet 100% waar kunt maken, is dat gewoon zonde van je tijd en energie. Ga in dat geval liever snuffelen door een korte opleiding, lekker overzichtelijk!

 

Tip # 3 : Online of offline yoga opleiding volgen?

Dit is een lastige! Want er zijn duizend en één meningen over.

Let me tell you this: Als je met mensen wilt werken moet je letterlijk met mensen werken. DUs een live opleiding of een deel ervan is essentieel. Zeker als het je allereerste opleiding is!

Maar ik heb zelf ook online opleidingen gevolgd die extreem waardevol waren! 

Omdat ik toen al docent was, was het prima te volgen voor mij. Ook heb ik de zelfdiscipline om me echt eraan te houden en echt door te gaan met studeren.

Offline is ideaal als…

…dit je allereerste opleiding is
…je discipline nodig hebt in de vorm van vaste momenten dat je ergens moet zijn
…als er iets wordt aangeboden in de buurt wat alle punten afvinkt die je belangrijk vindt!

Online is ideaal als…

… je een vervolgopleiding wilt doen
… je een specifieke verdieping zoekt en de tijd wilt om dingen terug te kijken
… je ergens woont waar je niet veel keuzes in de buurt hebt.
… je genoeg zelfdiscipline hebt om zelfstandig te leren.

 

Ook goed om te weten: Een echt goede online opleiding biedt je een online leeromgeving met materiaal dat je altijd terug kunt kijken!

Dus alleen maar live Zoom call zijn wat mij betreft niet voldoende!

Je moet een echte online opleiding aanbieden en dat is iets anders dan een offline opleiding. In plaats van een manual krijg je toegang tot video’s, opdrachten, worksheets, etc. In één van mijn opleidingen blijven we toegang houden én wordt de opleiding elk jaar aangevuld en aangepast waardoor ik dus continu nieuwe dingen kan bekijken en verder leren!

 

 

Tip # 4 :  Yoga Teacher Training Pre-Workshop of Pre-Module of Cursus volgen

Een goede yoga opleiding geeft je de kans om eerst kennis te maken, voordat je een grote commitment aangaat.

Zo zijn er tal van yogastudio’s die voorafgaan aan de start van een yoga opleiding eerst workshops of speciale info sessies aanbieden met de hoofddocenten. Je krijgt een betere indruk of de opleiding bij je past, de setting, de mensen, en de docenten. Dit is super belangrijk, want je moet je tijdens een zo transformatieve tijd wel op je gemak voelen!

Informeer je bij jouw yogastudio of yoga opleidingscentrum of dit soort workshops of info sessies aangeboden worden en ga dus eerst kennis maken.

Door een soortgelijke workshop merk je ook direct hoe goed de mensen achter de opleiding hun zaken op orde hebben: Hoe snel krijg je een reactie, wordt je geholpen? Als je duizenden Euro’s gaat investeren in je Yoga Teacher Training, dan wil je weten dat je er ook service voor terugkrijgt.

 

Tip # 5 : Bezoek de studio of locatie ook als yogastudent

Niet onbelangrijk: Je wilt weten hoe de sfeer er echt is. Ga dus sfeer proeven! Je wilt namelijk weten hoe het is o als student in de studio te zijn, een les te volgen, de docenten te zien tijdens hun werk.

Je krijgt zo een betere indruk of iets bij je past, of de stijl die een studio heeft echt matcht met jouw interesses. Vaak mag je tijdens een opleiding ook gratis lessen volgen, maar als dat niet helemaal is wat je zoekt, is dat heel er zonde, want het is in de prijs inbegrepen. 

Ga dus vooral zoeken naar een studio of centrum dat helemaal past bij jou als persoon. Waar jij je ook als cursist 100% op je gemak voelt. 

Bekijk ook eens heel kritisch de marketing en de doelgroep van dit bedrijf: Hoe inclusief is deze opleiding? Wie trekken ze aan? Ik vind het enorm belangrijk dat we ons ervan bewust zijn dat veel yoga studio’s en andere plekken voor veel mensen heel ontoegankelijk zijn. Je wilt geen opleiding ondersteunen die bijdraagt aan body shaming, exclusie van groepen mensen, of die werken zonder yoga props zoals yogablokken en stoelen omdat ze vinden dat het gaat om je lichaam verder te brengen in een bepaalde ideale vorm (die bestaat namelijk niet en dat concept is gevaarlijk en al lang verleden tijd).

 

 

 

En bij deze….zijn we aan het einde van deze blog!

Vind je het leuk om regelmatig dit soort video’s en tips te ontvangen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief! 

Lees verder in mijn blog met 7 tips om te starten als yogadocent na de opleiding.

Of stuur de link naar deze blog door naar iemand die dit superleuk vindt!

En als je meer wilt, luister ook eens naar mijn Podcast voor Yogadocenten.

Tot snel en dankjewel!

 

xxx

Malka