fbpx

Alle begin is lastig. Misschien heb je in je yogaopleiding zoveel geleerd dat je staat te trappelen om te beginnen. Maar waar ga je in godsnaam mee beginnen? Ga je zelf iets opzetten? ga je wel dertig emails sturen naar studio’s om te smeken om een plek op het rooster?

Ik heb 5 tips voor je in dit stuk, en 2 video’s die je verder gaan helpen!

Voordat je nu gaat googlen op “vacature yogadocent“, ga eerst even lezen, kijken, luisteren en zorg er zo voor dat je idee langzaam, rustig vorm krijgt.

 

Stap 1: WAT ga je doen?

Dit is wel een van de moeilijkste stappen, direct aan het begin. Misschien weet je nog helemaal niet wat je wilt gaan doen. Dan is het zaak om zoveel mogelijk uit te proberen! ga wat invallen voor collega’s, grijp de kans, verzorg een keer een dagretreat of workshop.

Kortom: Test de wateren! Je komt er vrij snel achter wat voor je is en wat niet.

Maar hier stopt het niet: Bedenk dat er veel meer is dan wekelijkse groepslessen geven. Je mag ook online videolessen geven, of privélessen, of alleen maar pop up events, of workshops, etc. En nee het hoeft ook niet alleen maar yoga asana te zijn! Wat dacht je van meditatie of filosofie? Al dat zijn aspecten van yoga die je kunt doorgeven.

 

JA, we zijn allemaal anders en uniek, en iedereen heeft eigen talenten. Maar als mensen je nog niet kennen, bijvoorbeeld studio eigenaren, zien ze vooral de duizendste vinyasa yoga flow docent.

Met de tijd is het zaak je te specialiseren. Misschien kies je voor een specifieke sector buiten de yogawereld, of misschien kies je voor een bepaalde lesvorm of doelgroep. Ga uit van jouw interesses, jouw ervaringen en vaardigheden, en spits je toe op iets. Dat is geen gevangenis waar je jezelf altijd in moet stoppen, nee, het is geen hokjesdenken. Het is een kans om doelgericht iets te maken voor een specifieke groep mensen die je daarmee geweldig kunt helpen!

Ga dus, stap voor stap, op zoek naar je niche en vertel dat ook aan iedereen die het wil horen!

Geef jij bijvoorbeeld geweldige workshops mindfulness voor tieners? Vertel dat rond aan alle vrienden en bekenden met kinderen thuis, zorg dat je boodschap binnenkomt op scholen en bij sportclubs. 

Jij mag dit zelf uitstippelen! Beetje hulp nodig erbij? 

Stap 2: Kijk verder en breder dan yogastudio’s

Ik denk niet dat dit in mijn Teacher Trainings ooit aan bod is gekomen, maar de studiowereld is een bar slechte plek om te werken. Het spijt me lieve studio eigenaren! De realiteit is dat er gewoon teveel docenten zijn, dus het aanbod is ruim, daardoor is de betaling slecht.

Bekijk hier mijn Instagram Live over waarom er zoveel docenten zijn en hoe dat in stand wordt gehouden door het verdienmodel van yogastudio’s! Je leert er heel wat van over de yogabranche.

 

 Als yogadocent in studio’s werken betekend dat je vaak ontzettend veel onderweg bent – je verplaatst je van studio naar studio. De meeste studio’s betalen in de randstad tussen €25 en €40 per les. Ja dat hoor je goed – per les, niet per gewerkt uur. Je bent vaak al je voorbereiding en reistijd gratis aan het investeren. Wil je dat wel?

Dit komt erop neer dat je heel veel moet werken voor niets, dat je met minimumloon zit als je 15 lessen geeft per week, en dat je daarnaast een fysiek intensief beroep hebt en als je met vakantie bent of ziek wordt verdien je ook geen geld want dan komt een vervanger in de zaal te staan. Daarnaats vragen veel studio’s hun docenten om “even snel” ook voor niets nog andere dingen te verzorgen zoals de check-in, de zaal schoonmaken, of de planten wateren, ga zo maar door. 

Kijk dus breder: Er zijn veel meer plekken waar je aan de slag kunt met yogales geven. Een paar voorbeelden:

– geef kinderyoga op school

– start een les in een wijkhuis

– geef seniorenyoga in een verpleeginstelling

– geef een lunchbreak sessie aan je collega’s 

– organiseer een yogales voor de buren uit je straat

– werk met een verloskundigenpraktijk samen voor zwangerschapsyogacursussen

 

De opties zijn echt eindeloos, het hangt er maar net vanaf welke kant jij op wilt. Staar je dus niet blind op die ene optie, die studio’s! Die krijgen vaak al honderden e-mails van nieuwe docenten op zoek naar lessen op het rooster, en putten liever uit een pool van mensen die ze kennen of die via via iemand aandragen.

En denk eraan: Het ene sluit het andere niet uit. Je kunt lesgeven bij een studio, maar ook in een zieken huis of bij een bedrijf.

 

Stap 3: Bedenk wat je wilt verdienen.

Geld en yoga is altijd een heikel onderwerp, maar als je toch een boterham moet verdienen, is het wel belangrijk. Realiseer je het volgende: Op het moment dat je een commitment aangaat, zoals een wekelijkse les, wordt er tijd en energie van je gevraagd. Moet daar iets tegenover staan? Vraag jezelf af wat goed voelt. 

Ja, je mag gratis les geven. Let er dan wel op dat de tijd en energie balans goed blijven. En maak een weloverwogen keuze wat je weggeeft en aan wie, en wat jouw redenen hiervoor zijn. Je mag nooit blijven zitten met kosten omdat je zo graag iets leuks wilde aanbieden voor mensen. Bij twijfel: vraag een bijdrage.

Wil en moet je er wel je boterham mee verdienen? Er zijn 2 opties: Je doet dit erbij, dan is het wellicht niet je hoofdinkomen. Dat is natuurlijk fijn, want iets anders geeft je een financiële basis. Let wel op dat het niet gaat wringen (dat heb ik zelf ervaren!). Of het wordt je hoofdinkomen, en dan moet je van tevoren goed bedenken hoe je dat aanpakt. En ik maak absoluut geen grap als ik zeg: Reken het uit! Maak een inkomsten- en omzetberekening. Schrijf een businessplan. Maak een marketingplan. Al dat is nodig!

In mijn membership, de Club voor Yogadocenten, hebben we het over marketing en ondernemerschap in de yogabranche. Als jij als docent je eigen ding wilt starten, begin dan bij de Club. De online leeromgeving zit bomvol info, zoals videolessen, masterclasses, en ook templates voor alle dingen die ik hierboven noem. De Club opent de deuren 2x per jaar, dus stap direct in of zet jezelf op de wachtlijst.

 

Stap 4: Vind het juiste format.

Zoals je kunt zien in de video aan het begin van dit stuk, is er veel meer dan de wekelijkse groepsles.

Vaak als je vooral wekelijkse lessen verzorgt, werk je in de vroege ochtend, de late middag of avond, en de weekeinden. Voor mij als moeder van jonge kinderen is dat erg lastig, eigenlijk gewoon niet te doen. En dan nog maar niet gesproken over de vraag of ik dat wel wil!

Kijk dus goed dat je iets creërt wat bij jou en je leven past. Dat kan buiten de wekelijkse les zijn! Dat kan ook betekenen dat je alleen workshops geeft, of dat je af en toe werkt bij een opleiding, dat je cursussen verzorgt of online pakketten. 

Teken het uit, schrijf het op: Hoe ziet jouw ideale week eruit? Dat helpt al een heel eind!

Regelmatig geef ik een gratis workshop over dit onderwerp. Wil jij erbij zijn? Dat kan! Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief en je ontvangt automatisch de uitnodiging!

En denk eraan: Als je dit eenmaal door hebt, dan kun je zelf je week vormgeven. Dan hoef je je niet te dwingen om dingen te doen die je leeg laten lopen, of waar je op den duur je inspiratie door kwijt raakt. Niet voor niets is mijn video over yoga teacher burnout een van de meest bekeken video’s van mijn collectie!

 

Stap 5: Schreeuw het de wereld in!

De lastigste stap van allemaal. Maar denk eraan: Als niemand weet wat je doet, gaat niemand naar je toe komen! Je opdracht als je ergens mee wilt starten is dan ook: Stuur minimaal 30 e-mails naar mensen in jouw inbox die je kent, die je vertrouwt, die eventueel zelf interesse hebben of iemand kennen die interesse heeft. Vertel in een enthousiast bericht wat je nu doet. Geef ze een call-to-action: Een link om je aan te melden of voor meer informatie, of om je ergens te gaan volgen op social media.

Als jij er vol passie over kunt vertellen, dan steekt dat aan! Geloof er zelf in, dan gaat het een stuk makkelijker. Maak je nooit kleiner dan je bent!